Całkowanie
Otis: Proszę o sprawdzenie:
D=[0,2] x [0,3]
∫∫ (x
2+2xy) dxdy
D
2 2 3
| | 62 | |
I=∫∫ x2 dx+∫∫ 2xy dxdy=∫ x2 dx+ 2 ∫ x dx * ∫ y dy= |
| |
| | 3 | |
D D 0 0 0
1 maj 11:37
Godzio:
x2 nie scałkowałeś po y
1 maj 12:15
Otis: no to jest 0 czyli cała część z x2 to 0 ?
1 maj 12:19
Godzio:
całka po y z x2 to 3x2
1 maj 12:21
Godzio:
∫∫
Dx
2dxdy = ∫
031dy * ∫
02x
2dx
1 maj 12:22
Jerzy:
Chyba raczej nie.
∫x2dy = x2y + C
1 maj 12:25
Godzio: @Jerzy, myślę że oczywistym było, że mówimy o całkach oznaczonych.
1 maj 12:31
Jerzy:
Całka z x2 po y to x2y , a nie 3x2 jak napisałeś.
1 maj 12:46
Godzio:
Ech.. Nie będę dalej dyskutować
1 maj 12:47
Jerzy:
Dobra
1 maj 12:56
Otis: czyli wynik końcowy będzie 26 ?
1 maj 13:00
Jerzy:
Źle Cię zrozumiałem
1 maj 13:00
Godzio:
Tak
1 maj 13:00