matematykaszkolna.pl
ty debil: Czy istnieje czworokąt, którego pole jest równe polu dwóch trójkątów prostokątnych i nie jest to prostokąt?
1 maj 11:15
debil: już nieważne − jest, np. deltoid wpisywalny w okrąg
1 maj 11:21
debil: rysunekjak zatem wykazac, ze np taka figura nie jest deltoidem, a prostokątem, wiedząc, że jej pole jest równe a2+b2? Mam wykazać, że a=2b? jak to zrobić? Bo wydaje mi się, że najtrudniejsze już zrobiłem − Pabcd=Pabc+Padc=a2+b2 Korzystam ze wzoru : 1/2*AB*CB*sinabc Tak samo w Padc I wychodzi : a2(sinabc−1)+b2(sinadc−1)=0 Zatem zarówno kąt abc jak i kąt adc jest kątem prostym, czyli czworokąt składa się z dwóch trójkątów prostokątnych No ale jak teraz wykazać, że to nie np. deltoid, a konkretnie prostokąt? a=2b
1 maj 11:30
Maciess: Długości przekątnych. Czy to oryginalna treść zadania? Przypomina zadanie z próbnej nowej ery
1 maj 11:36
iteRacj@: Czy istnieje czworokąt, którego pole jest równe polu dwóch trójkątów prostokątnych i nie jest to prostokąt? Pole każdego czworokąta, możesz zapisać jako sumę pól dwóch trójkątów prostokątnych.
1 maj 11:38
debil: @iteRacj@ takich, ktore zawieraja sie w jego powierzchni? nie wydaje mi sie @Maciess tak, z probnej ery
1 maj 11:44
Maciess: To chyba źle oznaczyłes. Zaraz odgrzebie te maturę.
1 maj 11:48
iteRacj@: rysunek Niech pole czworokąta niebędącego prostokątem wynosi p cm2. Jest ono równe polu kwadratu o boku p cm (taki jest na rysunku). Pole tego kwadratu jest sumą pól dwóch trójkątów prostokatnych.
1 maj 11:50
debil: ale przeciez dokladnie to samo napisalem w poscie z deltoidem − nie jest prostokatem a mimo to spelnia warunki zadania @Maciess jak dowiesc tego, ze przekatne sa rownej dlugosci?
1 maj 11:52
iteRacj@: rysunek Wpis z 11:44 zmienia warunki zadania. I wtedy nie dla każdego czworokąta jest to prawda. Ale nadal wiemy, że takie czworokąty istnieją.
1 maj 11:53
Maciess: Długosci boków czworokąta wypukłego ABCD wynoszą |AB|=a |BC|=2a |CD|=b |AD|=2b Wykaż, że jesli pole czworokąta ABCD jest równe a2+b2, to jest on prostokątem. Czy mowa o tym zadaniu?
1 maj 12:01
debil: tak
1 maj 12:07
Maciess: rysunekP=1/2*2a2sinα+1/2*2b2sinβ a2sinα+b2sinβ=a2+b2 ⇔ sin α=1 ∧ sinβ=1 ⇔ α=90o ∧ β=90o Czyli dwa prostokątne c2=5a2 c2=5b2 5a2=5b2 a=b Oczywiście cos dopisać i gotowe emotka
1 maj 12:14
debil: proscizna.... dzieki
1 maj 12:20
PW: Okrąg, średnica. Każdy kąt wpisany oparty na średnicy to kąt prosty. Dwa wierzchołki po różnych stronach średnicy − dwa trójkąty prostokątne − czworokąt. Takich czworokątów jest nieskończenie wiele (nie muszą to być prostokąty ani deltoidy).
1 maj 14:07