ty
debil: Czy istnieje czworokąt, którego pole jest równe polu dwóch trójkątów prostokątnych i nie jest
to prostokąt?
1 maj 11:15
debil: już nieważne − jest, np. deltoid wpisywalny w okrąg
1 maj 11:21
debil:

jak zatem wykazac, ze np taka figura nie jest deltoidem, a prostokątem, wiedząc, że jej pole
jest równe a
2+b
2?
Mam wykazać, że a=2b? jak to zrobić?
Bo wydaje mi się, że najtrudniejsze już zrobiłem −
Pabcd=Pabc+Padc=a
2+b
2
Korzystam ze wzoru : 1/2*AB*CB*sinabc
Tak samo w Padc
I wychodzi :
a
2(sinabc−1)+b
2(sinadc−1)=0
Zatem zarówno kąt abc jak i kąt adc jest kątem prostym, czyli czworokąt składa się z dwóch
trójkątów prostokątnych
No ale jak teraz wykazać, że to nie np. deltoid, a konkretnie prostokąt? a=2b
1 maj 11:30
Maciess: Długości przekątnych. Czy to oryginalna treść zadania? Przypomina zadanie z próbnej nowej ery
1 maj 11:36
iteRacj@:
Czy istnieje czworokąt, którego pole jest równe polu dwóch trójkątów prostokątnych i nie jest
to prostokąt?
Pole każdego czworokąta, możesz zapisać jako sumę pól dwóch trójkątów prostokątnych.
1 maj 11:38
debil: @iteRacj@ takich, ktore zawieraja sie w jego powierzchni? nie wydaje mi sie
@Maciess tak, z probnej ery
1 maj 11:44
Maciess: To chyba źle oznaczyłes. Zaraz odgrzebie te maturę.
1 maj 11:48
iteRacj@:

Niech pole czworokąta niebędącego prostokątem wynosi p cm
2.
Jest ono równe polu kwadratu o boku
√p cm (taki jest na rysunku).
Pole tego kwadratu jest sumą pól dwóch trójkątów prostokatnych.
1 maj 11:50
debil: ale przeciez dokladnie to samo napisalem w poscie z deltoidem − nie jest prostokatem a mimo to
spelnia warunki zadania
@Maciess jak dowiesc tego, ze przekatne sa rownej dlugosci?
1 maj 11:52
iteRacj@:

Wpis z 11:44 zmienia warunki zadania. I wtedy nie dla każdego czworokąta jest to prawda.
Ale nadal wiemy, że takie czworokąty istnieją.
1 maj 11:53
Maciess: Długosci boków czworokąta wypukłego ABCD wynoszą |AB|=a |BC|=2a |CD|=b |AD|=2b
Wykaż, że jesli pole czworokąta ABCD jest równe a2+b2, to jest on prostokątem.
Czy mowa o tym zadaniu?
1 maj 12:01
debil: tak
1 maj 12:07
Maciess:

P=1/2*2a
2sinα+1/2*2b
2sinβ
a
2sinα+b
2sinβ=a
2+b
2 ⇔ sin α=1 ∧ sinβ=1 ⇔ α=90
o ∧ β=90
o
Czyli dwa prostokątne
c
2=5a
2
c
2=5b
2
5a
2=5b
2
a=b
Oczywiście cos dopisać i gotowe
1 maj 12:14
debil: proscizna....
dzieki
1 maj 12:20
PW: Okrąg, średnica. Każdy kąt wpisany oparty na średnicy to kąt prosty. Dwa wierzchołki po różnych
stronach średnicy − dwa trójkąty prostokątne − czworokąt. Takich czworokątów jest
nieskończenie wiele (nie muszą to być prostokąty ani deltoidy).
1 maj 14:07