rówanenie pęku prostych o wierzcholku A
Pati: znaleść równanie stycznej do krzywej y=x2 −3x w punkcie P (1,−2)
20 lut 13:46
Godzio: P(1,−2)
y = x2 −3x
prosta styczna: y = ax+b = > −2=a+b => b = −2−a
i robimy układ równań
y=x2 − 3x
y = ax −2−a
x2 − 3x = ax −2−a
x2 − 3x −ax +2+a = 0
x2 + x(−3−a) +2+a = 0
skoro prosta jest styczna do krzywej tzn ze ma jeden punkt wspolne z nia, wiec musi byc jedno
rozwiazanie co oznacza że Δ mus byc = 0
Δ = (−3−a)2 −4(2+a) =9 +6a + a2 − 8 − 4a = a2 +2a +1 = (a+1)2
(a+1)2 = 0
a = −1
czyli nasza prosta ma wzór:
y = ax −2−a
y= −x −2+1
y = −x−1
20 lut 13:52