Rozwiąż algebraicznie oraz graficznie nierówność.
Maksiu: Rozwiąż algebraicznie oraz graficznie nierówność.
a) |2x−2x−4|>4
Rozwiąż równanie.
a) |xx+4|=1
1 maj 08:00
Maksiu: w tym pierwszym zrobiłem trzy przypadki, wyszło x>7 x>3 x<7 oraz założenie x≠4,
wyszedł mi przedział x∊(3,4) u (4,7), dobry tok myślenia?
1 maj 08:10
janek191:
| x | | x | |
| = − 1 lub |
| = 1 |
| x + 4 | | x + 4 | |
x = − x − 4 lub x = x + 4
2x = − 4 lub 0 = 4
x = − 2
=====
1 maj 08:32
janek191:
Nierówność ok
1 maj 08:45
ICSP: (x − 1 − 2x + 8)(x − 1 + 2x − 8) > 0
(x −7)(x − 3) < 0
x ∊ (3 ; 7) \{ 4}
1 maj 09:45
Satan: @ICSP Jak to tak szybko rozwiązałeś? Coś nie widzę
1 maj 09:55
PW: Pokażę powolutku:
|x−1|>2|x−4|
Obie strony nieujemne, a więc nierówność jest równoważna nierówności powstałej przez
podniesienie obu stron do kwadratu:
|x−1|
2 > (2|x−4|)
2
(x−1)
2 > (2(x−4))
2
(x−1)
2 − (2x−8)
2 >0
i teraz różnica kwadratów − tak jak napisał
ICSP.
Metoda godna polecenia − unika się tego "rozbijania na przedziały".
1 maj 13:37