Wyznacz przedziały wypuklosci i punkty przegięcia funkcji
Natka: Wyznacz przedziały wypuklosci i punkty przegięcia funkcji
f(x) =3x4−4x2+3x−16
30 kwi 22:56
wredulus_pospolitus:
widzę, że wrzucasz zadania i czekasz na gotowca ... na maturze.egzaminie też będziesz czekać na
gotowca?
30 kwi 22:57
Natka: Proszę o pomoc, bo chyba od tego jest to forum? Zostały mi trzy zadania, które przeszkadzają mi
zrozumieć temat

jeśli nie chcesz pomóc nie komentuj
30 kwi 23:00
wredulus_pospolitus:
Nie ... Ty nie 'prosisz' tylko WRZUCASZ ZADANIE i czekasz na gotowca

I danie Ci gotowca nie jest 'pomocą'
30 kwi 23:01
wredulus_pospolitus:
A jeżeli trzy różne zadania które wymagają od Ciebie policzenia pochodnej funkcji
'przeszkadzają' Ci w rozumieniu tematu, to czym niby jest ten 'temat'? Bo chyba nie liczeniem
pochodnych, prawda (bo wszystko poza tymi trzema zadaniami masz w jednym paluszku)?!
30 kwi 23:02
Natka: Luz, poczekam na innych lub na zajęcia za dwa tygodnie

szoda, że nie znajduje pomocy gdy nie
chce bezczynnie siedzieć
30 kwi 23:04
wredulus_pospolitus: chcesz pomocy ... proszę bardzo ... jestem gotów Ci pomóc ... ale żeby Ci pomóc muszę widzieć
co rozumiesz, a czego nie i że chcesz się nauczyć
jak na razie to widzę, że chcesz GOTOWCA, którego przepiszesz (może ... ale to może coś
spróbujesz pokombinować z tym) i tyle
A patrząc na to co podałaś w zadaniu ze styczną to masz problem z liczeniem pochodnych ilorazu
30 kwi 23:06
Natka: Nie ukrywam, że te zajecia przeoczyłam i próbuje sama nadrobić to nie grzech

Tu mi wyszło 12x
3−3x+3
30 kwi 23:12
Natka: −8x*
30 kwi 23:14
wredulus_pospolitus:
dobrze Ci wyszła pochodna
jednak do wyznaczenia przedziałów wklęsłości i wypukłości (oraz punktów przegięcia) potrzebna
jest druga pochodna ... czyli liczysz pochodną z tej pochodnej co właśnie napisałaś
30 kwi 23:16
wredulus_pospolitus:
ale lepiej jeżeli najpierw podskoczymy do tego zadania z monotonicznością (bo tam korzystamy z
pierwszej pochodnej ... a wyznaczanie wklęsłości/wypukłości będzie analogicznym zadaniem, ale
z wykorzystaniem drugiej pochodnej)
30 kwi 23:17
Natka: Ok 😈 nauczmy sie jednego
30 kwi 23:18
Natka: F''(x) 36x2−8
30 kwi 23:59
wredulus_pospolitus:
tak
f''(x) = 0 ⇔ x =

∨ x =
1 maj 00:07
Natka: P{2}/3 ?
1 maj 00:16
Natka: √2/3
1 maj 00:17
1 maj 00:17
Natka: Oczywiście
1 maj 00:18
Natka: X>0 dla x (− √2/3, √2/3) wklęsłe?
1 maj 00:20
wredulus_pospolitus:
yyy ...f''(x) > 0 to funkcja jest wypukła

ale tak ... w tym przedziale funkcja jest wklęsła ... więc f''(x)
< 0
1 maj 00:23
Natka: (−∞, − √2/3 ) i ( √2/3, ∞)
1 maj 00:25
wredulus_pospolitus:
w tym jest wypukła ... tak
1 maj 00:26
wredulus_pospolitus: w tych*
1 maj 00:27
Natka: Czyli wykres w górę?
1 maj 00:27
wredulus_pospolitus:
tak ... metoda wężyka:
| | √2 | | √2 | |
1) masz 36(x − |
| )(x + |
| ) = 0 |
| | 3 | | 3 | |
2) 36 > 0
3) zaczynasz rysować 'od prawej od góry'
1 maj 00:29
Natka: Dzięki mądralo wredoto, lepszy jesteś od wykładowców

masz motywującą siłę wkurzenia 😂
1 maj 00:32
wredulus_pospolitus:
to jeszcze zrób ten przykład który podałem w drugim temacie o godzinie 00:07
1 maj 00:33
Mariusz:
Koleś uważa się za geniusza a gdy wrzuciłem zadanie które można zaliczyć
zarówno do algebry jak i metod numerycznych to nie umiał jego rozwiązać
Kiedyś jak nie umiał policzyć całki to próbował okłamać użytkownika że jest ona nieelementarna
3 maj 17:41
czikita: kto
3 maj 18:26