Wyznacz równanie stycznej do funkcji
Natka: Wyznacz równanie stycznej do funkcji f(x) =( x2−1)/(x2+1) w punkcie Xo = 2
30 kwi 22:53
wredulus_pospolitus:
Wzór na styczna do wykresu znasz

To podstaw do wzoru ... nie znasz? To go odnajdź i podstaw do wzoru
30 kwi 22:56
Natka: Y−f(xo)=f'(xo) (x−xo)
Znam i policzylam tylko coś mi nie pasje
30 kwi 22:58
wredulus_pospolitus:
to POKAŻ SWOJE OBLICZENIA

To sprawdzimy
30 kwi 22:59
Natka: F(2) = 3/5
F'(x) = 1
F'(1) = 1
30 kwi 23:02
Natka: F(2) =4/5*
30 kwi 23:02
Natka: Wiec równanie wyszo y=−1/5 +x
30 kwi 23:03
wredulus_pospolitus:
f'(x)
≠ 1 skąd ten pomysł?
| | 3 | |
a f(2) = |
| było akurat dobrze |
| | 5 | |
30 kwi 23:03
wredulus_pospolitus:
pokaż jak liczysz pochodną funkcji
30 kwi 23:04
Natka: Pochodna wychodzi mi 2x/2x
30 kwi 23:05
wredulus_pospolitus:
nie
| | f | | f' * g − f * g' | |
( |
| )' = |
| <−−− taki jest wzór na pochodną ilorazu |
| | g | | g2 | |
w Twoim przypadku:
f = x
2 − 1
g = x
2 + 1
30 kwi 23:07
Natka: Czyli 4x/(x2+1)2
30 kwi 23:10
wredulus_pospolitus:
dokładnie
i z tej postaci wyznaczasz f'(2)
30 kwi 23:12
Natka: 8/25?
30 kwi 23:13
wredulus_pospolitus:
tak ... i teraz podstawiasz do wzoru ... ładniej to zapisujesz i masz wzór stycznej
30 kwi 23:17
Natka: Y=8/25x+51/125?
30 kwi 23:20
wredulus_pospolitus:
| | 51 | |
szczerze mówiąc to nie wiem skąd masz to |
| |
| | 125 | |
30 kwi 23:23
Natka: Bo zamiast 2 mam 3/5 😵 pomyliłam x0 z f'(x0)
30 kwi 23:25
wredulus_pospolitus:
dobra ... ja byka też zrobiłem
winno być
30 kwi 23:26
Natka: No ok a nawet jesli to nie powinno byc
Y= 8/25x +15/25−16/25?
Y=8/25x−1/25?
30 kwi 23:27
Natka: Aaa no ok teraz sie mi widzi 😂🤗
30 kwi 23:27
Natka: I koniec prawda?
30 kwi 23:28
wredulus_pospolitus:
i koniec
30 kwi 23:28
wredulus_pospolitus:
robimy monotoniczność i ekstrema
30 kwi 23:29
Natka: Dziękuję

jedynym moim bledem byly wzory teraz widzę, w których momentach
30 kwi 23:29