Wyznacz ekstrema lokalne i monotonicznosc funkcji
Ola2410: Wyznacz ekstrema lokalne i monotonicznosc funkcji
F(x) = (X3−1)/(x2+1)
30 kwi 22:51
wredulus_pospolitus:
i kolejne zadanie z cyklu: "dajta mi gotowca"
30 kwi 22:57
Natka: Nie komentuję juz tego

Napisze co mam poprawdzie mnie proszę, bo nie będę miała zaraz życia jak nie udowodnie, że
próbowałam

F'(x) =[3x
2(x
2+1)−(x
3−1)*2x]/ (x
2+1)
2
30 kwi 23:08
wredulus_pospolitus:
cieszę się, że szybko to zrozumiałaś (zarówno wzór na pochodną ilorazu jak i to, że wredny ze
mnie typ

)
ok ... pochodna dobrze policzona ... można by było licznik ładniej zapisać (wymnożyć nawiasy i
dodać/odjąć co się da)
30 kwi 23:13
wredulus_pospolitus:
I teraz:
1) NIGDY nie skracaj licznika z mianownikiem
2) ponieważ w takiej postaci pochodnej wiesz że mianownik jest ZAWSZE DODATNI (w dziedzinie
funkcji), a jest to mocne ułatwienie przy wyznaczaniu monotoniczności
30 kwi 23:15
Natka: Zostaje x4+3x2+2x / (x2+1)2
30 kwi 23:17
wredulus_pospolitus:
pierwsza uwaga (która zapewne Ci się przyda jeżeli będziesz mieć jakąkolwiek formę
programowania) ... NAWIASY
| | 2x | |
x4 + 3x2 + 2x / (x2+1)2 znaczy tyle co x4 + 3x2 + |
| |
| | (x2+1)2 | |
natomiast Tobie chodzi o:
(x
4 + 3x
2 + 2x) / (x
2+1)
2
ale poza tym ... tak dokładnie tak
30 kwi 23:20
wredulus_pospolitus:
3) i teraz ... punkty które MOGĄ (ale nie muszą) być ekstremami to taki punkty, dla których
f'(x) = 0
4) co w Twoim przypadku jest równoznaczne z tym, że licznik = 0 ... czyli x4 + 3x2 + 2x = 0
30 kwi 23:21
Natka: Wiem o nawiasach

zgubilam
Czyli co f(0) =0?
30 kwi 23:23
wredulus_pospolitus:
nie nie ... f'(x) = 0
| | x4 + 3x2 + 2x | |
czyli: |
| = 0 ... czyli x4 + 3x2 + 2x = 0 |
| | (x2+1)2 | |
i rozwiązujesz właśnie to równanie (szukasz rozwiązań tego równania wielomianowego)
30 kwi 23:25
wredulus_pospolitus:
taka jedna uwaga ... czy w liczniku funkcji nie ma pomyłki? Czy to nie powinno być:
30 kwi 23:32
wredulus_pospolitus:
a pytam się dlatego, że jedno z ekstrem funkcji zapisanej przez Ciebie (czyli w liczniku x3 −
1) jest wręcz idiotycznie ciężka do wyznaczenia i wątpię by takie zadanie było na studiach
zaocznych
30 kwi 23:34
wredulus_pospolitus:
Ty sprawdź notatki, a ja pójdę z psem i na fajkę.
30 kwi 23:34
Natka:

Czyli f'(x) = 0 <=> (x4 + 3x2 + 2x)/ (x2+1)
2 > 0
Lub <0 to to?
30 kwi 23:35
Natka: No wlasnie nie te z x2 sb poradzilam ale tego nie ogarniam
30 kwi 23:36
wredulus_pospolitus:
to powiem Ci szczerze −−− ekstremum TEJ funkcji nie wyznaczysz
rozwiązanie równania x
4 + 3x
2 + 2x = 0 (poza 'oczywistym' rozwiązaniem x=0) wykracza poza
program Twojego nauczania.
Idę z psem na spacer, wrócę −−− podam Ci inną (podobną) funkcję i na jej podstawie zrobimy
monotoniczność i wyznaczanie ekstrem funkcji, ok

30 kwi 23:39
Natka: Wtedy mi wyszlo wypukle dla x (−1/√3 , 1/√3)
A wklesle (−∞, −1/√3) i (1/√3 , ∞)
Jeśli f(x) (x2−1) / (x2+1)
30 kwi 23:40
Natka: Luuzik a jak uważasz, że nie na moją głowę to sb odpuscmy

to tylko jeden przykład w plecy
30 kwi 23:40
wredulus_pospolitus:
ten przykład MUSI być błędnie podany (albo ćwiczeniowiec zrobił jakąś gafę) bo
| | (√2 − 1)2/3 − 1 | |
x4 + 3x2 + 2x = 0 ⇔ x = 0 lub x = |
| <−−− i tego z |
| | (√2 − 1)1/3 | |
całą pewnością nikt z roku by nie wyznaczył (pewnie ćwiczeniowiec by miał problemy by
wyznaczyć tą wartość bez przypomnienia sobie odpowiedniej metody)
30 kwi 23:53
wredulus_pospolitus:
wpis z 23:40 <−−− tak ... dobrze masz ... jedna uwaga: wyciągasz niewymierność z mianownika
30 kwi 23:56
Natka: Czyli √3 / 3
30 kwi 23:57
wredulus_pospolitus:
to skoro zrobiłaś takie zadanie (z wklęslością/wypukłością) to tamto trzecie zadanie także
powinnaś zrobić bez problemu
30 kwi 23:58
30 kwi 23:58
wredulus_pospolitus:
| | x3−1 | | x3−1 | |
PS. a może w tym zadaniu zamaist f(x) = |
| masz f(x) = |
| |
| | x2+1 | | x2−1 | |
30 kwi 23:59
wredulus_pospolitus:
no ale nie ważne ... widzę że wiesz jak odnaleźć ekstrema z pierwszej pochodnej lub punkty
przegięcia z drugiej pochodnej
1 maj 00:00
Natka: + jak byk też miliony razy sprawdzalam
1 maj 00:01
wredulus_pospolitus:
to jedyne co chciałbym się dopytać (i ewentualnie podpowiedzieć) to w jaki sposób wyznaczać
monotoniczność czy też wklęsłość/wypukłość funkcji
1 maj 00:01
Natka: Jak namaluje sb os to z niej odczytuje
1 maj 00:02
wredulus_pospolitus:
| | x3 − 1 | |
to skoro f(x) = |
| to wyliczasz pochodną (którą masz dobrze wyznaczoną) |
| | x2 + 1 | |
następnie zapisujesz, że
x
4 + 3x
2 + 2x = 0
x(x
3 + 3x + 2) = 0
więc x = 0 ∨ x
3 + 3x + 2 = 0
g(x) = x
3 + 3x + 2
g(0) = 0 + 3*0 + 2 = 2 > 0
g(−1) = −1 + 3*(−1) + 2 = −2 < 0
więc jakieś rozwiązanie jest w przedziale ( −1, 0 ) ale NIE JESTEŚ W STANIE go wyznaczyć (bo
nie jesteś) i niech prowadzący pokaże jak niby miałabyś to rozwiązanie (bądź rozwiązania)
wyznaczyć.
1 maj 00:04
Natka: Dobra odpuszczam poddaje się
1 maj 00:05
wredulus_pospolitus:
czyli stosujesz tzw. 'metodę wężyka', a nie rozwiązujesz nierówność:
x(x
3 + 3x + 2) > 0 ... tak


Jeżeli tak to bardzo dobrze.
1 maj 00:06
wredulus_pospolitus:
to tylko szybkie sprawdzenie:
podaj ekstrema i monotoniczność funkcji f(x), jeżeli f'(x) = −3x*(x2−4)*(x2+1)*(x−3)4
1 maj 00:07