Wyznacz wartości parametru
paweu: Wyznacz wszystkie wartości parametru m∊R, dla których równanie (1−m)9x+4*3x=m+2 ma dwa
różne rozwiązania rzeczywiste.
30 kwi 22:14
ICSP: Podstawienie t = 3x , t > 0,
więc aby dwa różne rozwiązania istniały to
Δ > 0 i t1 + t2 > 0 i t1 t2 > 0 i m ≠ 1
30 kwi 22:18
paweu: A po co warunki t1+t2>0 i t1*t2>0 ?
Przecież, jeśli delta jest większa od zera, równanie kwadratowe będzie miało dwa różne
rozwiązania.
1 maj 13:58
ICSP: Rozwiąż sobie równanie :
9x + 5 * 3x + 4 = 0
1 maj 13:59
Jerzy:
Obydwa muszą być dodatnie ( dlaczego ? )
1 maj 14:00
Leszek: Musza byc dwa dodatnie rozwiazania dla t , zeby byly dwa rozwiazania dla : 3x = t ,
1 maj 14:01
paweu: Okej, dzięki!
1 maj 14:03
paweu: Wyszło m∊(1,2)?
1 maj 14:15
Jerzy:
No i co ?
1 maj 14:17
Jerzy:
22:28 , za mało założeń.
1 maj 14:28