prostopadłościan
maturzysta:

Kwadrat ABCD jest podstawą graniastosłupa ABCDEFGH. Odcinek łączący środek S krawędzi podstawy
AB z wierzchołkiem G ma długość d, a prosta SG jest nachylona do płaszczyzny DCGH pod kątem o
mierze α. Wyznacz pole powierzchni bocznej prostopadłościanu.
jak narysować ten kąt α? bo nie rozumiem jak go nachylić do tej płaszczyzny? + z odpowiedzi
wychodzi że sinα*d=krawędź podstawy i to też mi nie pasuje
30 kwi 21:52
Maciess: to będzie kąt między tym odcinkiem a jego rzutem na podstawe wg mnie, juz spróbuje narysować
30 kwi 21:59
Maciess:
30 kwi 22:05
Maciess: wróc, źle przeczytałem
30 kwi 22:06
Maciess:
30 kwi 22:22
Mila:

1) rysujemy rzut prostopadły odcinka SG na płaszczyznę DCGH
Rzutem punktu S jest punkt P,
rzutem punktu G jest G
∡SGP=α
2)ΔSPG− Δprostokątny,
a=d*sinα
p=d cos α
3) W ΔPCG:
| 1 | |
H2=d2*cos2α− |
| *d2*sin2α |
| 4 | |
| 1 | | 4−5sin2α | |
H2=d2*(cos2α− |
| sin2α)=d2*( |
| ) |
| 4 | | 4 | |
| d√4−5sin2α | |
Pb=4*a*H=4*d sinα* |
| |
| 2 | |
P
b=2d
2*sinα*
√4−5sin2α
======================
30 kwi 22:27
Eta:
Mila nie da się wykazać
maturzystom
30 kwi 22:31
maturzysta: Dziękuję bardzo
30 kwi 22:31
Maciess: Dobrze ze ktoś rozwiązał bo wynik mnie nie przekonywał. A jednak
30 kwi 22:34