Prawdopodobieństwo Rzucamy dwa razy kostką do gry
rallye: Rzucamy dwa razy kostką do gry. Oblicz prawdopodobieństwo wypadnięcia w drugim rzucie czterech
oczek, jeżeli wiadomo, że iloczyn oczek w obu rzutach jest większy od 12
Może ktoś sprawdzić? Prawdopodobieństwo nie jest moją najlepszą stroną
A − iloczyn oczek większy od 12:
A = {(3,5), (3,6), (4,4), (4, 5), (4, 6), (5, 3), (5, 4), (5, 5), (5, 6), (6, 3), (6, 4), (6,
5), (6, 6)}
|A| = 13
B − wypadnięcie 4 w drugim rzucie
= {(1, 4), (2, 4), (3, 4), (4, 4), (5, 4), (6, 4)}
|A ∩ B| = 3 = |B ∩ A|
|Ω| = 6
2
wiem, trochę pomieszałem w ozanczeniach