Równanie trygonometryczne
Michał: Rozwiąż równanie trygonometryczne.
| | sin4x | |
sinx * sin2x * sin3x = |
| |
| | 4 | |
Doszedłem do momentu sin
2 x = 0 lub cos2x = 2sinx*sin3x i nie wiem co dalej
30 kwi 19:55
Leszek: Zastosuj wzory : sin α + sinβ = ........i podobne !
30 kwi 19:57
Michał: | | x+3x | | x−3x | |
2sin |
| *cos |
| = 2sin2x*cos(−2x) = −2sin2x*cosx.. w ten sposób? A używając wzoru |
| | 2 | | 2 | |
sin α * sinβ też wyjdzie to samo?
30 kwi 20:10
Mila:
| | 2sin2x*cos2x | |
sinx*sin2x*sin3x= |
| |
| | 4 | |
| | 2sin2x*cos2x | |
sinx*sin2x*sin3x− |
| =0 |
| | 4 | |
| | 1 | |
sin2x=0 lub sinx*sin3x− |
| cos2x=0/ *2 |
| | 2 | |
2sinx*sin3x−cos2x=0⇔
cos(x−3x)−cos(x+3x)−cos2x=0
cos2x−cos4x−cos2x=0
−−−−−−−−−−−−−−−−
sin2x=0 lub cos4x=0
dokończ
30 kwi 20:13
Michał: Dlaczego cos(x−3x) zmienia się w kolejnej linijce w cos2x a nie −cos2x?
30 kwi 20:35
Mila:
1) f(x) =cosx jest funkcja parzystą⇔
cos(−x)=cos(x)
2) g(x)=sinx jest funkcja nieparzystą⇔
sin(−x)=−sinx
30 kwi 20:48
Michał: Racja, dziękuję bardzo
30 kwi 20:52