Rozwiązań równanie
lubieponiedzialki: Wyznaczyć wszystkie rozwiązania równania: z
3 = 2*z*(z sprzężone). Z góry dziękuję
30 kwi 18:15
PW: Ma być z
3 = 2zz̅ ?
Jeżeli tak, to zz̅=|z|
2, a więc
z
3=2|z|
2,
jednym z rozwiązań jest z = 0.
Dla z≠0 oznaczmy z = |z|(cosφ + i sinφ), wówczas
z
3 = |z|
3(cos3φ+isin3φ)
i równanie ma postać
|z|
3(cos3φ+isin3φ) = 2|z|
2,
skąd
(1) |z|(cos3φ+isin3φ) = 2.
Prawa strona jest liczbą rzeczywistą, a więc
sin3φ = 0
i tym samym cos3φ > 0 czyli cos3φ = 1, co podstawione do (1) daje
|z| = 2.
Po podstawieniu do (0) mamy
z
3 = 8.
Rozwiązania tego równania to trzy liczby stanowiace pierwiastek trzeciego stopnia z 4:
| | −1+i√3 | | −1−i√3 | |
z = 2 lub z = 2 |
| lub z = 2 |
| |
| | 2 | | 2 | |
z = 2 lub z = −1+i
√3 lub z = −1−i
√3
30 kwi 20:34
PW: Korekta: W 3. wierszu od dołu powinno być
(...) pierwiastek trzeciego stopnia z 8.
30 kwi 21:16
lubieponiedzialki: Dziękuję bardzo za odpowiedź. Wyszły mi dokładnie takie same wyniki, ale
w odpowiedziach jest: z=0, z=√2, z=−√2. Nie mam pojęcia dlaczego. Być może jest błąd w
książce.
1 maj 10:44
PW: Oczywiście błąd. Wystarczy podstawić z=√2: prawa strona jest równa 4, a lewa 2√2.
Podstawiając nasz wynik (−1−i√3) dostaniemy po prawej
−2(1+i√3)(−1+i√3) = −2(−3−1)=8,
i po lewej
(−1−i√3)3 = −(1+i√3)3 = −(1+3i√3+3(i√3)2+(i√3)3) =
−(1+3i√3−9−3√3i) = −(−8) = 8,
a więc (−1−i√3) jest rozwiązaniem.
W odpowiedzi należy podać cztery rozwiązania, już to że podali tylko trzy świadczy o błędzie w
książce.
1 maj 13:20