nie umiem do końca
lila: udowodnić,że dla dowolnych kątów ostrych α,β,γ zachodzi
tgα(ctgβ+ctgγ)+tgβ(ctgγ+ctgα)+tgα(ctgα+ctgβ)≥6
30 kwi 17:42
jc: Myślę, że w jednym miejscu pomyliłeś literę.
a = tg α, b = tg β, c = tg γ
a(1/b + 1/c) + b(1/c + 1/a) + c(1/a + 1/b) = (a/b + b/a) + (b/c + c/b) + (c/a + a/c) ≥ 3*2 = 6
30 kwi 17:53
lila: dzięki, ale w takim razie nauczyciel pomylił dając zadanie, bo mam kartkę ksero od niego
30 kwi 18:00
lila: a jeszcze pytanie: rozumiem że 3 składniki ale skąd 2?
30 kwi 18:07
lila: tak powinna wyglądać nierówność tgα(ctgβ+ctgγ)+tgβ(ctgγ+ctgα)+tgγ(ctgα+ctgβ)≥6
30 kwi 18:21
lila: ok doszłam sama do końca
30 kwi 18:22