W ostrosłupie prawidłowym trójkątnym
fns: W ostrosłupie prawidłowym trójkątnym długość krawędzi podstawy jest równa 8, a długość krawędzi
boczbnej 6. Oblicz sin(α) * cos(β)
gdzie α jest miarą kąta między ścianami, a β jest miarą kątamiędzy ścianą i podstawą ostrosłupa
30 kwi 16:12
fns: bump
30 kwi 18:06
Eta:

1/ rys................
2/ z tw. Pitagorasa w ΔAES
| | a√3 | | 4√3 | |
hb=√62−42= 2√5 i |EO|= |
| = |
| |
| | 6 | | 3 | |
| | |EO| | |
cosβ= |
| =.............. |
| | hb | |
3/ w ΔBCS
| | 1 | |
P=4*hb= 8√5 i P= |
| *6*w ⇒ w=8√5/3 |
| | 2 | |
4/ z tw, cosinusów w ΔABF
| | w2+w2−a2 | |
cosα = |
| = ........... |
| | 2w*w | |
to sinα=
√1−cos2α=...........
sinα*cosβ=...............
dokończ obliczenia....
30 kwi 18:22
Eta:
Było "bump" i co? .......... spasował?
30 kwi 18:29