Oblicz długość boku
Lmao:

W pięciokącie ABCDE AB = BC = DE = a, CD = b, a kąty przy wierzchołkach A, B i D są proste.
Oblicz długość boku AE.
Udało mi się tylko zauważyć, że długość AC to a
√2, a kąt BCA to 45 stopni
30 kwi 15:36
ite:

0<x<a,
AE||BC ⇒ |FC|=|BC|−|AE|
w ΔEDC |EC|
2=a
2+b
2
w ΔEFC |EC|
2=a
2+(a−x)
2
a
2+b
2=a
2+(a−x)
2
b
2=(a−x)
2
b>0, a−x>0
b=a−x ⇒ x=a−b
30 kwi 16:21
Lmao: Dzięki
30 kwi 16:40
iteRacj@:
@Eta Mam teraz watpliwość, czy moje założenie x<a jest uzasadnione?
x nie może być równe a, ale czy nie może być x>a?
30 kwi 18:30
Eta:
W/g mnie
to zależy, czy a>b czy a<b
30 kwi 18:50
iteRacj@: dzięki!
30 kwi 22:08