Srednia arytmetyczna
ZK: W pewnym przedsiebiostwie procuje wiecej niz 10 pracownikow
Polowa z nich zarabia po 3000 zl a polowa po 4000zl
czy prawda jest ze
A) srednia arytmetyczna zarobkow w tej firmie wynosi 3500 zl ?
B) Jesli odejdzie jeden pracownik co zarabial 3000 zl i jeden pracownik co zarabial 4000 zl to
srednia arytmetyczna zarobkow sie nie zmieni ?
Dlaczego tak ?
Prosze o wytlumaczenie
30 kwi 14:36
ite:
p − liczba wszystkich pracowników, p>10
| 1 | |
| p − liczba pracowników zarabiających po 3000 zł |
| 2 | |
| 1 | |
| p − liczba pracowników zarabiających po 4000 zł |
| 2 | |
| zarobki pierwszej grupy + zarobki drugiej grupy | |
| = średnia |
| liczba wszystkich pracowników | |
arytmetyczna zarobków
teraz wykonaj obliczenia
30 kwi 15:17
ZK: A jakie znaczenie ma wiadomosc ze pracuje wiecej niz 10 pracownikow ?
30 kwi 17:02
ite: Też się zastanawiałam. Jedyne co widzę, to że można zwolnić dwóch i jeszcze zostaną inni,
których średnią można liczyć. Może ktoś się jeszcze wypowie.
30 kwi 17:05
ite: Tak samo przyjęto bez zapisywania tego założenie, że liczba pracowników jest parzysta.
30 kwi 17:07
ZK: Liczylem przy 12 pracownikoach i wychodzi srednia 3500 zl
30 kwi 17:09
iteRacj@:
Dla każdej parzystej liczby będzie taka średnia. Ze względu na podpunkt b/ powinno być więcej
niż dwóch pracowników.
30 kwi 18:10
Mila:
b) prosty rachunek:
| 5*3000+5*4000−3000−4000 | | 12000+16000 | | 28000 | |
| = |
| = |
| =3500 |
| 8 | | 8 | | 8 | |
30 kwi 20:04
ZK: Dalej nie wiem dlaczego ponad 10
30 kwi 20:26
Mila:
Przy liczbie pracowników równej 10 łatwiejsze są rachunki.
| 5*3000+5*4000 | |
| =5*300+5*400=43500 |
| 10 | |
Może autor chciał , aby uczeń dzielił np. przez 12 licząc średnią .
30 kwi 20:37
Mila:
W ósmej klasie są wyrażenia algebraiczne i uczeń może liczyć bez konkretnej liczby pracowników,
z drugiej strony jest to zadanie zamknięte, to uczeń będzie liczył na konkretach, jednak musi
zauważyć, że liczba pracowników podzielna przez 2.
30 kwi 20:46
ZK: dziekuje . Ne wiem czy zdam ale bede sie staral
30 kwi 21:20
Mila:
W której klasie jesteś?
30 kwi 21:24
ZK: Wlasnie w 8 . Bede mial poprawke
30 kwi 21:27
Mila:
Wg mnie egzamin był trudny.
No to zabieraj się za naukę, jeśli zdałeś, to łatwiej będzie w szkole średniej,
jeśli czarno widzisz wynik, tym bardziej trzeba się uczyć.
Rozwiązuj testy.
Na forum służymy pomocą. Jednak życzę powodzenia
30 kwi 21:32