Algebra
Blaszczu: Sprawdź czy wielomian f=x2+1∊Z3[x] jest nierozkladalny nad ciałem Z3. Wypisać wszystkie
elementy ciała CG(9) rozumianego jako ciało reszta z dzielenia przez x2+1 w pierścieni Z3[x]
I zapisać je w postaci binarnej. Utworzyć tabelę dodawania I mnożenia CG(9). Umiem sprawdzić
że wielomian jest nierozkladalny Ale nie wiem jak ugryźć reszta zadania.. Prosiłbym o pomoc
30 kwi 14:33
Domi: Up, ważne
30 kwi 14:50
jc: Gdyby był, rozkładałby się na iloczyn czynników liniowych, a wtedy miałby pierwiastek,
f(0)=1, f(1)=2, f(2)=2
Wielomian nierozkładalny.
Elementy CG(9): a+bx, przy czym x2+1=0, czyli x2=−1=2.
0, 1, 2, x, 1+x, 2+x, 2x, 1+2x, 2+2x
np. (2+x)*(1+x)=1. itd.
30 kwi 15:19
Domi: Dzięki za odpowiedź ale nadal nie wiem zbytnio jak to zrobić. Mam teraz przykład x3+x+1 Z2 i
CG(8). Rozumiem że będzie ax2+bx+c i co dalej?
30 kwi 15:25
jc: Nie będzie kwadratów, bo bierzesz resztę z dzielenia przez x1+1.
To są liczby zespolone, tylko zamiast R masz Z3.
30 kwi 15:50
jc: literówka − reszta z dzielenia przez x2+1
30 kwi 16:01