matematykaszkolna.pl
Syrop ZK: Karl sporzadzil z cukru i wody syrop . Stsunek masy cukru do masy wody jest jak 5:3 Ile procent masy tego syropu stanowi masa cukru ?
30 kwi 14:28
ite: rysunek masa syropu = masa cukru + masa wody = 5x+3x = 8x
masa cukru 5x 5 

=

=

= 0,625
masa syropu 8x 8 
Ile to procent? 0,625*100% = 62,5%
30 kwi 15:06
PW: Dodałbym wiedzę na temat roztworu nasyconego cukru. ZK powinien mieć świadomość, że przy takich proporcjach wszystek cukier rozpuści się. Czysta matematyka nie daje gwarancji poprawnej odpowiedzi.
30 kwi 16:16
ite: To jest zadanie z tegorocznego egzaminu ósmoklasisty (tak samo jak to ze średnią arytmetyczną). W teście jest to zadanie zamknięte. Nie mam pojęcia, czego uczą się ósmoklasiści na lekcjach chemii. Zagadnienie czy cukier rozpuści się całkowicie, to już chyba nie na matematyce.
30 kwi 16:27
PW: Ja wiem, w zadaniu powiedziano "sporządził syrop", to znaczy że wszystek cukier rozpuścił się emotka i uczeń ma to przyjąć do wiadomości. Nie krytykuję sposobu rozwiązania, ale uwaga z 16:16 nie jest "nie na temat".
30 kwi 16:38
ite: To że zadanie jest z testu, nie zwalnia z wiedzy na temat chemii emotka oczywiście. Ale ponieważ w przyszłym roku taki egzamin będzie zdawać mój chrześniak, to wiem, że niewielu uczniów się nad tym zastanawia. Tyle się dzieje wokół, że trzeba rozwiązać i lecieć do kolegów...
30 kwi 16:46
ZK: dziekuje
30 kwi 16:59