Syrop
ZK: Karl sporzadzil z cukru i wody syrop . Stsunek masy cukru do masy wody jest jak 5:3
Ile procent masy tego syropu stanowi masa cukru ?
30 kwi 14:28
ite:

masa syropu = masa cukru + masa wody =
5x+
3x = 8x
| masa cukru | | 5x | | 5 | |
| = |
| = |
| = 0,625 |
| masa syropu | | 8x | | 8 | |
Ile to procent? 0,625*100% = 62,5%
30 kwi 15:06
PW: Dodałbym wiedzę na temat roztworu nasyconego cukru. ZK powinien mieć świadomość, że przy
takich proporcjach wszystek cukier rozpuści się. Czysta matematyka nie daje gwarancji
poprawnej odpowiedzi.
30 kwi 16:16
ite:
To jest zadanie z tegorocznego egzaminu ósmoklasisty (tak samo jak to ze średnią arytmetyczną).
W teście jest to zadanie zamknięte.
Nie mam pojęcia, czego uczą się ósmoklasiści na lekcjach chemii. Zagadnienie czy cukier
rozpuści się całkowicie, to już chyba nie na matematyce.
30 kwi 16:27
PW: Ja wiem, w zadaniu powiedziano "sporządził syrop", to znaczy że wszystek cukier rozpuścił się

i uczeń ma to przyjąć do wiadomości. Nie krytykuję sposobu rozwiązania, ale uwaga z 16:16
nie jest "nie na temat".
30 kwi 16:38
ite:
To że zadanie jest z testu, nie zwalnia z wiedzy na temat chemii

oczywiście.
Ale ponieważ w przyszłym roku taki egzamin będzie zdawać mój chrześniak, to wiem, że niewielu
uczniów się nad tym zastanawia. Tyle się dzieje wokół, że trzeba rozwiązać i lecieć do
kolegów...
30 kwi 16:46
ZK: dziekuje
30 kwi 16:59