Logarytmy
Daniel: Zaznacz w układzie współrzędnych zbiór punktów, których współrzędne x,y spełniają równanie
log2y2x = x2+(log2y)2
Próbowałem różnych sposobów ale nie potrafię tego nawet ruszyć.
30 kwi 10:53
ite:
log2(y2x) = x2+(log2(y))2
zał. y2x>0, y>0 → y∊R+, x∊R
x2−log2(y2x)+(log2(y))2=0
x2−2x*log2(y)+(log2(y))2=0
(x−log2(y))2=0
wiesz jak dalej?
30 kwi 11:18
Daniel: Dzięki wielkie. Wzoru skróconego mnożenia tutaj to się nie spodziewałem.
x=log2y
log22x=log2y
y=2x
To jest poprawny wynik?
30 kwi 11:22
ite: tak
30 kwi 11:27
Daniel: Dzięki
30 kwi 11:28