a | c | |||
Z danej proporcji | = | wynikaja nastepujace proporcje pochodne | ||
b | d |
a+b | c+d | |||
a) | = | |||
a | c |
a−b | c−d | |||
b) | = | |||
a | c |
a+c | a | c | ||||
c) | = | = | ||||
b+d | b | d |
a−c | a | c | ||||
d) | = | = | ||||
b−d | b | d |
a+b | a | b | d | c+d | |||||
= | + | = // proporcja // = 1 + | = | ||||||
a | a | a | c | c |
a+c | a | c | |||
= // proporcja | = | ⇔ ∃k≠0 a = k*c oraz b = k*d // = | |||
b+d | b | d |
a + k*a | a*(k+1) | a | ||||
= | = | = | ||||
b + k*b | b*(k+1) | b |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |