2
jolka: Funkcja liniowa f(x)=3ax−b jest malejąca, natomiast funkcja liniowa g(x)=bx−3a jest rosnąca.
Wykresy funkcji a i b przecinają oś Ox w tym samym punkcie A. Oblicz odciętą punktu A oraz
wyznacz wzory funkcji f i g wiedząc że ich wykresy są prostopadłe.
20 lut 13:33
jolka: DLA ZAINTERESOWANYVH


Odp do tego zadania to:
x=1
f(x)=−x−1
g(x)=x+1
20 lut 14:12
Godzio:
pomoge
20 lut 15:01
jolka: o Godzio na Ciebei to zawsze można liczyć

hehe
20 lut 15:10
Godzio: przecinają się więc:
bx −3a = 3ax − b
bx − 3ax = 3a −b
x(b−3a) = 3a − b
| | 3a−b | | 3a−b | |
x = |
| = |
| = − 1 |
| | b−3a | | −(3a+b) | |
proste są prostopadłe więc:
3a * b = −1
x = −1
f(−1) = −3a−b
g(−1) = −b −3a
f(x) = 3ax − b = −x − b
f(−1) = −3a−b
−3a−b = −x − b
| | 1 | | 1 | |
g(x) = bx − 3* (− |
| ) = −x + |
| |
| | 3b | | b | |
g(−1) = −b −3a
x=−1
−3a−b = −x − b
−3a −b = 1 + b
b
2 = 1
b = 1 v b = −1
a = −1 v a=1
f(x) = −x−1
g(x) = x + 1
20 lut 15:11
jolka: no Godzio jestem pod wrazeniem

hehe
Dzięki wielkie
20 lut 15:16
Godzio: pomyłka:
g(−1) = −b − 3a
−3a−b = −x − b
b = 1
podstaw pod obie proste i wyjdzie
20 lut 15:17