NWW i NMD wyrazen algeraicznych
6latek: Znalezc NWW i NWD grupy wyrazen algebraicznych
4x3y2z 6x2yz3 18x2yz3
29 kwi 17:42
6latek: ma byc 6xy3z2
29 kwi 17:46
Adamm:
wiadomo coś o x, y, z?
Inaczej będzie ciężko
29 kwi 18:15
6latek: Czesc
Nie wiadomo .
Na poczatku mam do policzenia NWW i NWD liczb 84 180 225
co zrobilem bo to latwe ( po prostu rozklad na czynniki pierwsze
stad NWW= 22*32*52*7
NWD=3
W repetytorium mam dalej
tak samo znajdujemy NWW i NWD grupy wyrazen algebraicznych (4x3y2z , 6xy3z2, 18x2yz3)
NWW= 36x3y3z3
Po prostu nie wiem jak mam te wyrazenia rozlozyc na czynniki pierwsze
29 kwi 18:29
Adamm:
Cześć
A, bo to ma być NWW i NWD wielomianów
To jednak łatwo
x, y, z traktujesz jakby to były różne liczby pierwsze (ale takimi nie są, oczywiście)
29 kwi 18:35
6latek: Adamm ale jak mam to rozlozyc ?
np ten 4x3y2z ?
29 kwi 18:37
Adamm:
To już jakby jest rozłożone
Tylko jeszcze to co jest przed.
4 = 2*2
6 =3*2
18 = 32*2
29 kwi 18:39
6latek: Chcialem to tak
4x3y2z I 2
2x3y2z I 2
x3y2z
wiec bedzie 22x3y2z?
29 kwi 18:40
6latek: Nastepne bedzie
3*2 xy3z2
32*2x2yz3
Wiec NWW − wszystkie czynniki wystepujace w najwyzszych potegach to bedzie 22*32x3y3z3
Teraz mamy NWD do policzenia −−czyli wspolne czyniki wystepujace w najnizszych potegach
2*3xyz?
29 kwi 18:49
Adamm:
2xyz
29 kwi 18:50
6latek: No tak bo 2 jest wspolna dla wszystkich grup
dziekuje bardzo
29 kwi 18:51
6latek: Teraz powiedzmny ze mamy takie wyrazenia
3x4y3z2 i 7 x3y z5
MWW= 3*7x4y3z5
NWD= ?
Nie mamy tutaj przy rozkladzie na czynniki pierwsze wspolnych czynnikow wystepujacych w
najniejszej potedze
29 kwi 19:51
6latek: No chyba ze bedzie
NWD= x3yz2
29 kwi 19:52
6latek: Dobrze ?
29 kwi 20:01
Maciess: tak
29 kwi 20:48
6latek: OK.
29 kwi 20:58