planimetria
salv:

W trojkacie ABC poprowadzono dwusieczne katow A i B a następnie przez punkt ich przecięcia −
prostą l równoległą do boku AB.Prosta l przecina bok AC w punkcie D,a bok BC w punkcie
F.Udowodnij,że |DF|=|AD|+|BF|
ΔABC~ΔDFC (kkk)
i pewnie cos kombinowac z talesem ale mi nie wychodzi
29 kwi 13:17
wredulus_pospolitus:
Niech P to punkt przecięcia się tych dwusiecznych
zauważ, że ΔBPF oraz Δ APD to trojkaty równoramienne
29 kwi 13:43
wredulus_pospolitus:
Wnioskowanie:
1) ∡PDC = 2α
2) więc ∡PDA = 180 − 2α
3) więc ∡DPA = 180 − (180 − 2α) − α = α
więc |AD| = |DP|
analogicznie drugi trójkąt
29 kwi 13:45
salv: dziekuje
29 kwi 13:50