Całka podwójna
Azmuth: Całkę podwójną ∬f(x,y)dxdy zamienić na całki iterowane, jeżeli obszar D ograniczony jest
krzywymi o równaniach:
x
2 − y
2 = 1, x
2 + y
2 = 3, x < 0
Chcąc wyznaczyć obszar D napotkałem problem. Narysowałem okrąg o promieniu 3 i funkcję x
2 −
y
2 = 1.
Następnie z warunku że x<0 "wyciąłem" obszar po lewej stronie który zawierał się między
przecięciem funkcji i to jest mój obszar D.
Więc:
−1 ≤ y ≤ 1
Ale teraz nie wiem jak wyznaczyć x, proszę o pomoc
28 kwi 23:08
jc: Co autor miał na myśli? Tak trudno napisać nierówności?
Okrąg i dwa ramiona hiperboli, do tego półpłaszczyzna.
Może chodzi o soczewkę po jednej stronie, a może o coś innego.
W przypadku soczewki można tak:
∫−11 dy ∫√3−y2√1+y2 f(x,y) dx
28 kwi 23:15
Azmuth: No to że okrąg i ramiona hiperboli to wiem ...
Dobrze, nazwanie tego obszaru soczewką byłoby lepsze, zgadzam się i dziękuję za odpowiedź
29 kwi 00:45