ti
kurdejbele: Ciąg (an) jest określony dla n ≥ 1 i spełnia warunek
3an+3−an+1=an−3an+2
Oblicz sumę dwóch początkowych wyrazów ciągu (an) jeżeli suma wszystkich jego wyrazów jest
równa 2016.
28 kwi 22:23
Eta:
1344
28 kwi 22:38
Jolanta: Eta jak to zrobiłas ?
28 kwi 22:55
jc: an + an+1 = 3(an+2 + an+3)
a dlaczego nie 1512?
756 + 756 + 252 + 252 = 2016
3*252−756 = 756 − 3*232
28 kwi 23:06
jc: A może to ciąg nieskończony?
2016=p(1+1/3+1/9+...)=3p/2
p=2*2016/3=1344
28 kwi 23:08
Eta:
28 kwi 23:09
Jolanta: 3a
n+2+3a
n+3=a
n+a
n+1
| | 1 | | 1 | |
a5+a6= |
| (a3+a4)= |
| (a1+a2) |
| | 3 | | 9 | |
29 kwi 00:07
Jolanta: b
1=a
+a
2 b
2=a
3+a
4 b
3=a
4+a
5 ...
| | b1 | |
dla −1<q<1 suma nieskonczonego ciągu geometrycznego S= |
| |
| | 1−q | |
b
1=1344
a
1+a
2=1344
29 kwi 00:25
kurdejbele: Trudne
I raczej na pewno nie bedzie na maturze
Ale dzieki za pomoc
29 kwi 09:09