Przekształcanie wykresów funkcji trygonometrycznych
Borys: Dzień dobry
Nie za bardzo rozumiem, jakich przekształceń należy dokonać, aby uzyskać wzór funkcji
f(x)= 3sin(1/2x)
mam
y=sinx→ ...
i jak dość do postaci y=3sin(1/2x) za pomocą przekształceń
( f(|x|); Soy, Sox, |f(x)|, translacja o wektor ) ?
28 kwi 21:33
ABC:
| | 1 | | 1 | |
tam jest |
| czy |
| x ? |
| | 2x | | 2 | |
28 kwi 21:40
28 kwi 21:43
ABC:
ok, miałeś powinowactwo prostokątne?
28 kwi 21:56
LOL ALE PADAKA: f(x)=sin(x)
28 kwi 21:58
Borys: nie miałem, miałem tylko te, które podałem w nawiasie
Jeżeli się nie da nimi do tej postaci doprowadzić, to proszę napisać, w poleceniu nie było
sprecyzowane którymi przekształceniami mam to zrobić, ale na lekcji były tylko te z nawiasu,
co wypisałem
28 kwi 22:10
hejo:
z sin(x) masz zrobić 3sin(1/2x) tak?
"rozciągasz" wykres sin(x) wzdłuż osi x dwukrotnie
"rozciągasz" wykres sin(1/2x) wzdłuż osi y trzykrotnie
voila

ps. założyłem, że przez "1/2x" rozumiesz 1/2 * x, nie 1/(2x), jeżeli jest inaczej to napisz
28 kwi 22:15
ABC:
rozciąganie to jest powinowactwo prostokątne i mówi że nie miał tego
28 kwi 22:22
Borys: Okej, dziękuję Wam!
28 kwi 22:29