Funkcja liniowa z parametrem
Paweł: Dla jakich wartosci parametru m równanie (3m − 7)x = m+4 ma rozwiązanie mniejsze od 5?
Policzyłem x0 <5 i wyszedł przedział, ale to nie jest pełna odpowiedź
28 kwi 21:09
Eta:
m≠7/3
x=(m+4)/(3m−7) <5
rozwiąż nierówność
28 kwi 21:14
Leszek: 3m−7≠ 0
| | m+4 | | m+4 | |
x= |
| , x<5 ⇔ |
| < 5 ⇔ (39 − 14m)(3m−7)< 0 ⇒ x ......... |
| | 3m−7 | | 3m−7 | |
28 kwi 21:15
Eta:
@ Leszek
⇒ m............
28 kwi 21:16
Leszek: Tak ,@Eta , masz racje , literowka !
28 kwi 21:17
Paweł: Dzięki za pomoc, już rozumiem
28 kwi 21:18