matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Jednokładność
Mat:
Witam, pamiętam że na jednokładność są wzory, ale nie jestem pewien czy pamiętam je dobrze. Mógłby ktoś zweryfikować?
S=(a,b) − środek k− skala P=(x,y) x'=kx+(k+1)a y'=ky+(k+1)b Nie mogę ich znaleźć w internecie.
28 kwi 20:29
iteRacj@:
Ten wzór jest w tablicach maturalnych.
28 kwi 20:59
Mila:
x'=kx+a*(1−k) y'=ky+b(1−k)
28 kwi 21:03
jc:
P' − S =k(P − S)
28 kwi 21:10
Mila:
Najlepiej z definicji
28 kwi 21:18
Mat:
Dziękuję
29 kwi 10:17