Udowodnij tożsamość trygonometryczną
zatydzieńmatura: Udowodnij, że:
sin2αcosα − cos2αsin3α = −cos4αsinα
28 kwi 20:13
Leszek: Skorzystaj ze wzorow : sin α + sin β = ......, i tym podobne ( patrz tablice )
28 kwi 20:30
zatydzieńmatura: Próbowałem rozpisywać wszystkie 2α i sin3α jako sin(2α + α) wziąłem, przy czym wychodzą mi
nieciekawe potęgi i nie wiem jak je zwinąć do cos4α:
Mam coś takiego: −sinα(−2cos
2α + 3cos
4α + 2sin
2αcos
2α −sin
4α).
Sprawdzę jeszcze obliczenie bo istnieje szansa, że gdzieś się pomyliłem
28 kwi 20:45
Eta:
sin(3x)+sinx=2sin(2x)*cosx i sin(5x)−sin(3x)= 2cos(4x)*sinx
i sin(5x)+sinx=2 sin(3x)*cos(2x)
L=..........
P=...........
L=P
28 kwi 21:03
ABC:
Eta ale ty sprytna jesteś

a ja sprawdziłem i na piechotę daje się policzyć też
28 kwi 21:05
Leszek: Napisalem Ci zebyc uzyl innych wzorow :
Wowczas otrzymasz : sin 2α * cos α = (1/2)( sin 3α + sin α)
sin3α * cos 2α = (1/2)( sin 5α + sin α)
sin α * cos 4α = (1/2)( sin 5α − sin α)
Dokoncz !
28 kwi 21:06