pomocy
janek: Rozwiąż równanie √3 sinx=1−cosx w przedziale <0,2π>
przeksztalcilem do : sinx + cosx= 1/√3 ⇒ sinx + sin(π/2−x)= 1/√3 ⇒ potem zastosowalem wzor na
sume
sinusow i wyszlo:
cos(x−π/4)=√6/3
co dalej
28 kwi 19:17
mat: √3sinx=1−cosx /do kwadratu
3sin
2x=1−2cosx+cos
2x
3(1−cos
2x)=1−2cosx+cos
2x
−4cos
2x+2cosx+2=0
cosx = t
| | 1 | |
−4t2+2t+2=0→t=1 lub t=− |
| |
| | 2 | |
| | 1 | |
więc cosx=1 lub cosx = − |
| |
| | 2 | |
28 kwi 19:20
janek: dzieki!
czyli tym tamtym sposobem nie da sie tego jakos zrobic >
28 kwi 19:22
mat: x=0 lub x=2π (wtedy cosx=1)
| | 2 | | 1 | | √3 | |
x= |
| π (wtedy cosx=− |
| , sinx= |
| ) |
| | 3 | | 2 | | 2 | |
28 kwi 19:25
mat: tak jak ty robiłeś:
√3sinx=1−cosx
√3sinx+cosx=1 /:2
| √3 | | 1 | | 1 | |
| sinx+ |
| cosx= |
| ...(wzor na sume....) |
| 2 | | 2 | | 2 | |
28 kwi 19:26
janek: nie podzielilem cosx przez 2... ajajaj juz rozumiem wszystko
dziękować
28 kwi 19:29
mat: | | π | | π | | 1 | |
sin( |
| )sinx+cos( |
| )cosx= |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
28 kwi 19:29
janek: chyba ci sie pomylily wzory: cos(α+β)=sinαcosβ+cosαsinβ
wyjdzie sinx(x+π/6)=1/2
28 kwi 19:36
mat: tak tak.. masz racje
28 kwi 19:41