Suma wyrazów ciągu geometrycznego
Enje:
Monotoniczny ciąg geometryczny a
n spełnia warunki:
a
1−a
5=80 oraz
a
3−a
5=10
suma wszystkich wyrazów tego ciągu wynosi?
A.−121
12; B.60
34; C.90; D.121
12
Odp.D
"wydaje mi się" że rozwiązałem to zadanie poprawnie jednak jeśli było by ono otwarte nie udało
by się :C ma ktoś może jakiś inny pomysł?
Ciąg geometryczny jest monotoniczny jeżeli q∊<0;
∞), zauważmy że
a
1>a
3 (ciąg jest malejący o wyrazach dodatnich, gdyby wyrazy były ujemne to musiał by być
spełniony warunek q∊(1;
∞) i żadna odpowiedź nie była by prawidłowa) ⇒ q∊<0;1)
S=a
1+a
2+a
3+a
4+a
5+....=90+a
2+a
4+3a
5+....>C>B>A ⇒ S=D
28 kwi 17:33
iteRacj@:
Zapisałam ten układ trochę inaczej
| ⎧ | a1(1−q4)=80 | |
| ⎩ | a1q2(1−q2)=10 |
|
Po rozwiązaniu otrzymuję sumę inną niż podane tutaj. Czy ktoś może to też policzył?
28 kwi 21:57
Pytający: Co rozumiesz pod pojęcie suma wszystkich wyrazów tego ciągu?
28 kwi 22:44
iteRacj@: | | √7 | |
Otrzymuję q= |
| , więc liczę tak jak w 17:33 sumę wyrazów nieskończonego ciągu |
| | 7 | |
geometrycznego.
28 kwi 22:56
Eta:
Racja
iteRacja@
Żadna z tych odpowiedzi nie pasuje
28 kwi 23:19
Eta:
a1=5*49/3 i q=1/√7
28 kwi 23:21
Enje: | | 1715 | |
powalczyłem z tym zadankiem jeszcze troszkę i dostałem coś takiego: S= |
| ≈131,289 |
| | 21−3√7 | |
wychodzi na to że chyba faktycznie w książce jest błąd zarówno w "możliwych" odpowiedziach jak
i samych odpowiedziach dziękuję wszystkim za pomoc
28 kwi 23:22
Eta:
Teraz jest ok

ale odpowiedzi i tak nie zgadzają się
28 kwi 23:25
iteRacj@: Ale odpowiedź Enje jest całkiem logiczna.
28 kwi 23:25
iteRacj@: Pod warunkiem, że wśród odpowiedzi podadzą również właściwą : ).
28 kwi 23:27
Enje: To już niestety chyba kwestia zbioru, jeśli by ktoś był zainteresowany
(sam w sumie nie wiem czym

): MATeMAtyka2 zakres podstawowy i rozszerzony 11/169
28 kwi 23:28