Dowód
Maciess: Liczby p i q są pierwiastkami równania x
2−47x+1=0. Wykaż, że wartość wyrażenia
4√p+
4√q
jest liczbą naturalną.
p+q=47
p i q będą dodatnie i będą swoimi odwrotnościami(?)
Próbowałem podstawić i przekształcać ale coś nie idzie. Jakas wskazówka?
28 kwi 15:50
jc:
pq=1, p+q=47
(√p + √q)2=p+q+2=49
√p+√q=7
(4√p+4√q)2=√p+√q+2=9
4√p+4√q=3
28 kwi 15:59
Adamm:
Myślę że czasami jednak lepiej by było dawać wskazówki zamiast całe rozwiązania.
Szczególnie gdy zadania są tak proste
28 kwi 16:03
Maciess: Dziękuje!
28 kwi 16:03
Maciess: Akurat zrobiłem więc tutaj bardziej weryfikacja wyniku. Co prawda ja robiłem za pomocą równania
i ciut dłuzszy zapis ale wyszło na jedno.
28 kwi 16:05
wredulus_pospolitus:
(p−q)2 = (p+q)2 − 4pq =
(√p + √q)2 = p + 2√pq + q = 49 = 72 −> √p + √q = 7
(4√p + 4√q)2 = √p + 24√pq + √q = √p + √q + 2*1 = 7 + 2 = 9 −> 4√p + 4√q = 3
c.n.w.
28 kwi 16:07