matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Ostrosłup
Kasia:
Pole powierzchni całkowitej ostrosłupa prawidłowego trójkątnego jest równe S, a kąt nachylenia ściany bocznej do podstawy ma miarę α.Wyznacz długość krawędzi podstawy tego ostrosłupa.
20 lut 13:20
Godzio:
P
c
= S
a
2
√
3
ah
1
P
c
=
+ 3 *
4
2
1
a
√
3
1
a
√
3
h =
*
=
3
2
3
6
a
√
3
6
cosα =
h
1
a
√
3
6
h
1
=
cosα
a
2
√
3
a
a
√
3
6
P
c
=
+ 3 *
*
4
2
cosα
a
2
√
3
a
2
√
3
4
P
c
=
+
4
cosα
√
3
√
3
S = a
2
(
+
)
4
4cosα
S
a
2
=
√
3
√
3
(
+
)
4
4cosα
√
3
√
3
a =
√
S(
+
)
4
4cosα
20 lut 13:40