Planimetria
a:

W trójkacie ABC długosci boków AB i AC sa odpowiednio równe 4 i 6. Punkt M jest srodkiem
odcinka BC, a długosc srodkowej AN trójkata AMB jest równa 3. Oblicz długosc boku
BC.
no to 2 razy twierdzenie cos dla kata α
9=16+x
2−8xcosα /*4
36=16+16x
2−32xcosα
36=64+4x
2−32xcosα
36=16+16x
2−32xcosα
i wychodza bzdury.
28 kwi 13:09
Maciess: Z tego układu x=2 wychodzi
28 kwi 13:16
Maciess: odejmując stronami
0=−48+12x2
12x2=48
x2=4
x=2 (bo to bok trójkąta)
28 kwi 13:18
a: aa bo dodawalem stronami fakt
28 kwi 13:25