Równanie w Z23
Piotr: Czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak rozwiązać takie zadanie :
5x + 19y = 1 nad Z23
28 kwi 13:01
Piotr: 5x + 19y = 1 / 5−1
5−1 nad Z23 = 14
Czyli
x + (19*14)y = 14
Tak bym to zaczął, jest dobrze?
28 kwi 13:07
Piotr: Wtedy 19*14 = 266 więc nad Z23 będzie 13?
x = 14 − 13 y?
28 kwi 13:27
ABC:
sam sobie wytłumaczyłeś
28 kwi 13:44
Mila:
5x+19y≡123
łatwo odgadnąć : 5*1+19*1=24≡23 1
x0=1, y0=1
x=1+19n
y=1−5n
Ogólnie:
NWD(5,19)=1
19=3*5+4
5=1*4+1
odwracamy algorytm
1=5−4*1=5−1*(19−3*5)=5−1*19+3*5=4*5−1*19
x0=4, y0=−1
x=4+19n
y=−1−5n, n∊C
albo tak:
−1≡23=22
x=4+19k
y=22−5k, k∊C
28 kwi 20:47
jc: Piotrze, dobrze masz
5*14=1
x=1+10*y (to samo tylko inaczej zapisane)
28 kwi 21:06
jc: Aj, oczywiście x=14+10y lub tak, jak napisałeś x=14−13y.
28 kwi 21:07