Typowe problemy
Maciess:

Dwa kwadraty ABCD i AEFG o boku długosci 4 nałozona na siebie tak jak na rysunku ˙
ponizej. Oblicz pole pięciokąta ABCPE.
Jak pokazać ze prosta AE przechodzi przez punkt C?
28 kwi 12:30
Pytający: pokaż że proste AE i AB są do siebie pod kątem 45
28 kwi 12:33
Maciess: Generalnie czy wgl dobrze kombinuje? Czy AEC faktycznie będą współliniowe?
28 kwi 12:35
Pytający:
To zależy co chcesz zrobić.
Tak, te punkty są współliniowe
28 kwi 12:41
Maciess:

Czyli AE jest zawarta w przekątnej więc na pewno przejdzie przez C
28 kwi 12:44
Maciess:
Ppięciokąta=32−16√2 ?
28 kwi 12:50
Pytający:
|EC|=4
√2−4
| | 1 | | 1 | |
PEPC= |
| (4√2−4)2= |
| (48−32√2)=24−16√2 |
| | 2 | | 2 | |
P
ABCPE=8+24−16
√2=32−16
√2
28 kwi 14:05