kombinatoryka
salv: Rozpatrujemy wszystkie liczby naturalne dziewieciocyfrowe, w zapisie których moga wystepowac
wyłacznie cyfry 0, 1, 2 przy czym kazda z cyfr wystepuje dokładnie trzy razy. Ile
jest takich liczb?
| | | | | | | |
1|xxxxxxxx,2|xxxxxxxx nie wiem czy dobrze rozumiem: 2* | * | * | (przy wyborze 1 |
| | | | |
na poczatku dwie jedynki na dwa z osmiu miejsc,3 dwojki na 6 i 3 zera na 3,pomnozone *2 bo
jest taki sam przypadek z dwojka na poczatku)?
28 kwi 12:10
PW: Rozpatrujemy ciągi 9−wyrazowe o wyrazach 0, 1, lub 2 występujących po 3 razy. Jak wiadomo
ciagów takich jest
(permutacje z powtórzeniami).
Wśród tych ciągów są ciągi o pierwszym wyrazie 0, których nie można uznać za odpowiednik liczby
9−cyfrowej. Ciągów takich jest
(liczymy wszystkie możliwości obsadzenia pozostałych 8 miejsc dwoma zerami, trzema jedynkami i
trzema dwójkami).
Odpowiedź: Opisanych w zadaniu liczb jest
| | 9! | | 8! | | 8! | | 9 | | 1 | | 8! | |
|
| − |
| = |
| ( |
| − |
| ) = |
| = 1120 |
| | 3!3!3! | | 2!3!3! | | 3!3! | | 3! | | 2! | | 36 | |
28 kwi 14:00
salv: dzieki!
28 kwi 14:07
PW: Oczywiście Twój sposób daje ten sam wynik, rozumowanie jest poprawne. Chciałem tylko pokazać
bardziej klarowny model matematyczny. Po prostu zapis
1|xxxxxxxx
i opowiadanie o tym co i ile może być w miejscach tych 'x" jest trochę skomplikowane.
28 kwi 14:19
Maciess: salv też robisz próbne z zadania info?
28 kwi 14:55