trygonometria
salv: Udowodnij,ze jesli α+β+γ=π,to cos2α+cos2β+cos2γ+2cosαcosβcosγ=1
28 kwi 12:00
ABC:
jakieś własne próby?
28 kwi 12:07
salv: W pierwszej próbie uzylem wzoru cosα+cosβ.... ale wyszedł totalny bajzel,w drugiej
pozamienialem
cos
2α na cos
2(180−β−γ) i tak reszte cosinusów i potem wzór redukcyjny do wszystkich,ale
też brzydko wyszło,więc nie zamieściłem swoich prób tutaj
28 kwi 12:14
ABC:
sposób który ja znam jest długi więc tylko powiem jakie kroki
1)wyznaczyć cos γ z tw cosinusów
2) za a,b podstawić z twierdzenia sinusów , przekształcać
3) skorzystać z γ=π−(α+β)
4)skorzystać z jedynki tryg.
28 kwi 12:29
salv: dziekuje
28 kwi 12:32
ABC:
| | asinβ | | asinγ | |
wróć za b,c podstawić b= |
| , c= |
| |
| | sinα | | sinα | |
28 kwi 12:32
jc:
cos γ = − cos(α+β)=−cos α cos β + sin α sin β
cos γ + cos α cos β = sin α sin β
podnosimy do kwadratu
cos2γ + 2cos α cos β cos γ + cos2α cos2β = sin2α sin2β
= (1−cos2α)(1−cos2β) = 1 − cos2α − cos2 β + cos2α cos2β
cos2α + cos2β + cos2γ + 2cos α cos β cos γ = 1
28 kwi 15:23
Maciess: Nie poszło by jakos szybciej? Nie wierze ze każą sie grzebac w takie żmudne obliczenia.
Z założenia moge przyjąć że a β γ to kąty dowolnego trójkąta, tak?
28 kwi 15:30
Pytający:
No nie, bo te kąty mogą się rozkładać np. tak −90, −90, 360
28 kwi 15:33
Maciess: fakt
28 kwi 15:36
jc: Przecież to nie jest straszny rachunek.
Wzór na kosinus sumy kątów, podniesienie do kwadratu, jedynka
trygonometryczna i uporządkowanie.
28 kwi 15:43