zadanie
leona: ekstrema i przedziały monotoniczności funkcji
f(x)=x2e−(x−1)2
28 kwi 01:11
leona: x kwadrat e i u góry jest z minusem to całe działanie −(x−1)2
28 kwi 08:54
jc:
f'(x) = −2x(x2 − x − 1)e−(x−1)2
Teraz znaki pochodnej i wnioski.
28 kwi 09:16
leona: A mógłby ktoś mi to rozpisać,bo jestem kompletnie zielona.
28 kwi 09:37
jc: A co chciałabyś mieć rozpisane?
Pochodną liczysz ze wzoru
(fg)' = f'g + fg', gdzie f=x2, g=e(x−1)2.
Pochodną g, liczysz jak pochodną funkcji złożonej.
28 kwi 10:09