Równanie kwadratowe z parametrem
nick: Witam, mam problem z następującym zadaniem: Dla jakich wartości parametru m równanie
−x2 + (2m − 1)x + m = 0 ma dwa pierwiastki, które różnią się co najmniej o 4?
Byłbym wdzięczny za pomoc i wskazanie błędów w moim rozumowaniu podanym poniżej.
−x2 + (2m − 1)x + m = 0
Δ = (2m − 1)2 − 4 * (−1) * m = 4m2 − 4m + 1 + 4m = 4m2 + 1
Równanie ma dwa różne pierwiastki, więc Δ musi być większa od zera.
Δ = 4m2 + 1 > 0 ⇔ m ∊ R
Teraz zapisuję warunek dotyczący pierwiastków równania kwadratowego:
x2 − x1 ≥ 4
Nie wiem czy da się to w jakiś sposób przekształcić w działania na wzorach Viete'a więc
skorzystam z tego, że x1 = (−b −√Δ)/2a i x2 = (−b + √Δ)/2a.
−x2 + (2m − 1)x + m = 0 (początkowe równanie gdyby ktoś się pogubił)
x2 − x1 ≥ 4 ⇔ [(−(2m − 1) + √4m2 + 1)/−2] − [(−(2m − 1) − √4m2 + 1)/−2] ≥ 4
I dalej nie wiem co robić bo wyrażenia pod pierwiastkiem nie zamienię na wzór skróconego
mnożenia.
27 kwi 20:38
Jack:
Pierwiastki maja sie roznic co najmniej o 4 wiec
|x1 − x2| ≥ 4
Dla przykladu:
niech x1 = −5, x2 = 2
wtedy x1 − x2 = −7 co nie jest ≥ 4 (dlatego masz zle to zapisane, ale wartosc bezwzgledna juz
jest)
natomiast wyrazenie
|x1 − x2| mozna zapisac wzorami Viete'a np. tak:
|x1 − x2| = √(x1−x2)2 = √(x1+x2)2−4x1x2
27 kwi 20:44
nick: Dziękuję za pomoc
27 kwi 20:53
piotr: wystarczy aby q≥4
28 kwi 00:40