Zbadaj wzajemne położenie prostej i okręgów o równaniach
Andrzej1234: Proszę o sprawdzenie mojego rozwiązania w ostatnim zadaniu,które chce dzisiaj zrozumieć:
Zbadaj wzajemne położenie prostej i okręgów o równaniach
o : (x+1)2+(y−3)2=9
l y=2
postanowiłem to rozwiazązać za pomocą ukladu równań
(x+1)2+(y−3)2=9
y=2
(x+1)2+(2−3)2=9
y=2
x2+2x+1+2=9
y=2
x2+2x=6
y=2
I dalej nie wiem co robić,jak to ruszyć?
27 kwi 19:29
jc: Okrąg zaczyna się na wysokości 3−3=0, a kończy na wysokości 3+3=6.
Prosta pozioma na wysokości 2 przecina okrąg w 2 punktach.
27 kwi 19:32
Andrzej1234: Własnie się zorientowałem,że raczej tego się tak nie da zrobic, ma ktoś jakieś pomysły?
27 kwi 19:33
Andrzej1234: Jc jak to obliczyłeś?
27 kwi 19:34
6latek: Inaczej . Policz odlelosc srodka okregu od prostej y=2 (czyli odleglosc d )
potem d=r 1 punkt stycznoosci
d>r −nie ma punktow stycznoscoi
d<r −dwa punkty przeciecia
27 kwi 19:37
Maciess:

W takim przypadku chyba lepiej sobie to narysowac
27 kwi 19:38
Andrzej1234: Tutaj z równania okręgu wynika ,ze promień ma 3 wiec jest większy od odległości czyli d i
dlatego ma dwa
punkty przecięcia o to chodzi?
27 kwi 19:39
Maciess: W zadaniach gdzie współrzędne są punktami kratowymi moge chyba opierać swoje wnioski na
rysunkach, prawda?
27 kwi 19:39
6latek: Dlaczego nie policzyles d ?
masz wzor na odleglosc punktu od prostej
27 kwi 20:01
Mila:
o : (x+1)2+(y−3)2=9
l : y=2
1) Algebraicznie
(x+1)2+(2−3)2=9
(x+1)2=8
(x+1)=√8 lub x+1=−√8
x=−1+2√2 lub x=−1−2√2
Dwa punkty wspólne
A=(−1+2√2,2) , B=(−1−2√2,2)
Jeżeli to jest test wyboru, to rysuj i patrz na rysunek.
27 kwi 23:42