dowód geometria
Ania:
W trójkącie ABC: |CA| = b, |BA| = c, |BC| = a i a2+ b2 = 5c2.
Udowodnij, że środkowe AD i BE są prostopadłe.
Wiem, że jest na forum, ale tam jest źle. help
27 kwi 19:19
27 kwi 20:29
Mila:
Podpowiedź :
Teraz tw. cosinusów w ΔASB, ΔBSD, ΔASE.
27 kwi 23:00
Ania:
Jack, to nie to samo zadanie.
Dziękuję Milu.
29 kwi 07:39
an: Troch własnej inwencji przydaje się.
Gdybyś przeanalizowała >>Jack:
https://www.zadania.info/d1426/7284302 << to zauważyłabyś,
że wykorzystując twierdzenie odwrotne do tw. Pitagorasa można prosto przeprowadzić
wymagany dowód.
29 kwi 09:34