Dany jest trójkąt abc o wierzchołkach a=(-2,1) , b=(7,-2) , c=(1,4)
Andrzej1234: Dobry wieczór
Prosze o sprawdzenie mojego rozwiązania odnośnie zadania o treści:
Dany jest trójkąt abc o wierzchołkach a=(−2,1) , b=(7,−2) , c=(1,4)
a)Oblicz jego obwód
b)udowodnij,że jest prostokątny
Obwód abc = |AB|+|BC|+ |AC|
|AB|=√18 |BC|=√72 AC=√18
Obw=12√2
b)
Jest prostokątny ponieważ
|AB|+|AC|=|BC|
27 kwi 19:06
PW: b) Nie tak − do sprawdzania czy trójkąt jest prostokątny służy twierdzenie odwrotne do
twierdzenia Pitagorasa.
27 kwi 19:10
Andrzej1234: Czyli w b to będzie wyglądało tak :
|AB|2+|AC|2=|BC|2
jako że wychodzi 18+18=72
to stwierdzam,że trójkąt nie jest prostokątny?
27 kwi 19:15
jc: |ab|=√90
90=72+18
27 kwi 19:17
jc: 18+18=36 ≠ 72
27 kwi 19:17
PW: Źle policzyłeś długość AB.
27 kwi 19:20
Andrzej1234: Sprawdziłem notatki faktycznie mam tam zapis 92=81 ale później konsekwentnie pisałem samo 9
i z tąd 18
. Dziękuje za pomoc i sprawdzenie zadania.
27 kwi 19:23