zadanie zamknięte z ciągiem
LOL ALE PADAKA: Funkcja f jest kreślona wzorem: f(x)=x+2+4/x+8/x
2... dla x∊(2;
∞). Wartość funkcji f jest równa
8 dla argumentu:
a)16/7
b)4
c)4+4
√2
d) 10
23
Próbowałem stosować wzór na sumę nieskończonego ciągu geometrycznego jednak z dziedziny q>1
27 kwi 17:23
Jack:
| | 4 | | 8 | |
jak rozumiem tak to wygląda: f(x) = x + (2 + |
| + |
| + ...) |
| | x | | x2 | |
a
1 = 2
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
q = |
| skoro x > 2 tzn. q moze byc np. |
| , |
| czy |
| |
| | x | | 3 | | 4 | | 500 | |
wiec na pewno |q| < 1
zatem jak Ci wyszlo ze q < 1 ?
zatem
...
27 kwi 17:32
Jack: zatem jak Ci wyszlo ze q > 1*
27 kwi 17:33
jc: | | x | | x2 | |
x+2+4/x+8/x2+... = x(1+2/x + 4/x2 + ..) = |
| = |
| |
| | 1−2/x | | x−2 | |
szereg zbieżny o ile |x|>2.
Dla x=8 mamy 64/6=32/3 = 10 + 2/3.
27 kwi 17:41
LOL ALE PADAKA: jc
mamy znaleźć argument dla którego wartość wynosi 8 a nie wartość dla argumentu równego 8.
Jack dzięki wielkie widocznie coś się w akcji zakręciłem
27 kwi 18:09
jc: W takim razie x=4.
27 kwi 18:19
jc: Nie można było po prostu spytać:
Dla jakiej wartości x, f(x)=8?
27 kwi 18:21