Parametr
Polka : Wyznacz wszystkie wartości parametru M dla których funkcja f(x)= −x
3 +mx
2 + mx + m jest
malejąca w zbiorze liczb rzeczywistych. Powinno wyjść <0,3> tymczasem mi wychodzi zbiór
zupełnie przeciwny Proszę o wskazówkę
27 kwi 15:48
27 kwi 15:56
Polka : Czy umiałbyś to przedstawić schemat rozwiazania tego zadania? Jak to zapisać. Najpierw liczę
pochodna i później delte i na tym staje
27 kwi 16:03
iteRacj@:
f(x)= −x3+mx2+mx+m , x∊ℛ
Znajdujemy f.pochodną
f'(x)= −3x2+2mx+m
Δ=4m(m+3)
Żeby funkcja była malejąca w całej dziedzinie nakładamy warunek
f'(x)<0 dla dowolnego x∊D.
Tutaj 4m(m+3)<0 ⇒ m∊(−3;0)
27 kwi 16:29
Polka : Pochodna ma miejsca zerowe w 0 i −3 a ramiona skierowane w dół zatem pod osia OX mamy zbiór
(−nieskończoność,−3) suma (0 + nieskończoność). Co w moim toku rozumowania jest błędem ?
27 kwi 17:02
mat: ramiona funkcji 4m(m+3) są skierowane w gore
27 kwi 17:06