dr
debil: | | ax+3 | |
Wykres funkcji homograficznej f (x) = |
| można otrzymać przesuwając wykres funkcji |
| | x+b+1 | |
| | x | |
g (x ) = |
| , a dziedzina funkcji f (x) jest tym samym zbiorem co jej zbiór wartości. |
| | 7 | |
Wyznacz współczynniki a i b .
doszedłem do tego, ze skoro zbior wartosci ma byc taki sam, co dziedzina, to a=−b−1
i co dalej?
27 kwi 13:39
debil:
i jak mam wykorzystać to, że f(x) to g(x) przesuniete o wektor (a,−a)?
27 kwi 13:40
iteRacj@:
x+b+1≠0 x≠−b−1 D=R\{−b−1}
| | 7 | | 7 | |
Funkcję g(x)= |
| masz przesunąć o wektor [p,q], otrzymując f(x)= |
| +p. |
| | x | | x−q | |
| | ax+3 | |
Teraz trzeba wzór podanej funkcji f(x)= |
| przedstawić w takiej postaci . |
| | x+b+1 | |
Czy wiesz, jak to zrobić?
27 kwi 14:22
debil: o to wlasnie pytalem, a to co napisales to dokladnie to napisalem w 1 poscie...
27 kwi 18:03
iteRacj@:
Nigdy nie byłam błyskotliwa niestety 😒, ale jakoś żyć trzeba.
Przekształcam f(x)
| ax+3 | | ax+a(b+1)−a(b+1)+3 | | a[x+(b+1)]−a(b+1)+3 | |
| = |
| = |
| = |
| x+b+1 | | x+b+1 | | x+b+1 | |
| | a(x+b+1) | | −a(b+1)+3 | | −a(b+1)+3 | |
= |
| + |
| =a+ |
| |
| | x+b+1 | | x+b+1 | | x+b+1 | |
Mam układ równań:
−a(b+1)+3=7
a=−b−1
−a(b+1)=4 (b+1)
2=4 (b+1−2)(b+1+2)=0
b=1 i a=−2 lub b=−3 i a=2
| | 7 | |
czyli f(x)=−2+ |
| , D=R\{−2} |
| | x+2 | |
| | 7 | |
lub f(x)=2+ |
| , D=R\{2} |
| | x−2 | |
27 kwi 18:30
debil: Skąd to pierwsze równanie z układu?
Możemy sobie "od tak" założyć że cały mianownik będzie wyglądał tak jak w pierwotnej postaci
(=7)? A co z tymi wektorami?
28 kwi 00:21
iteRacj@:
1/ 'Skąd to pierwsze równanie z układu?'
| | 7 | |
Z treści zadania wynika, że postacią kanoniczną funkcji będzie f(x)=p+ |
| . |
| | x−q | |
Z przekształcenia podanej w treści postaci ogólnej widać, że postać kanoniczną można zapisać
| | 7 | | −a(b+1)+3 | |
To jest ta sama funkcja, dlatego p+ |
| =a+ |
| . |
| | x−q | | x+b+1 | |
Z tego
wynika, że x−q=x+b+1 więc również p=a i 7=−a(b+1)+3.
2/ 'A co z tymi wektorami?'
Mam polecenie: Wyznacz współczynniki a i b. Podałam je 18:30, dodatkowo zapisałam postać
kanoniczną funkcji z wyliczonymi współczynnikami (może komuś z maturzystów przyda się w ramach
powtórki).
Z treści zadania nie wynika, że trzeba znaleźć i podać wektory. Możesz je zapisać, nie mają
podanej o 13:40 postaci [a,−a].
28 kwi 11:38
debil: dzięki. dużo pomogłaś
28 kwi 22:44