geometria analityczna
olek: Wyznacz liczbę elementów zbioru A ∩ B w zależności od parametru m, jeśli
A={(x, y): y−x2+4x=3}
i
B = {(x, y): y – |x – 2| – m = 0}.
26 kwi 22:03
iteRacj@:
A/ y−x2+4x=3 → y=x2−4x+3
B/ y−|x−2|−m=0 → y=|x−2|+m
Sprzwdź, ile rozwiązań ma układ tych dwóch równań w zależności od parametru m.
26 kwi 22:32
olek:

narysowałem te funkcje gdy m=0
lecz jest problem, bo..
3 rozwiązania gdy m=0
2 rozwiązania gdy m>0
ale też ma 2 rozwiązania gdy funkcja kwadratowa B ma wierzchołek tuż pod funkcją A
jak to zrobić?
26 kwi 22:52
iteRacj@:

przekształcamy
x
2−4x+3=|x−2|+m
x2−4x+3−|x−2|=
m
1/ dla x≥2 |x−2|=x−2
f(x)=x
2−4x+3−x+2=x
2−5x+5
| −b | |
| =2,5 → postać kanoniczna f(x)=(x−2,5)2−1,25 |
| 2a | |
2/ dla x<2 |x−2|=−x+2
f(x)=x
2−4x+3+x−2=x
2−3x+1
| −b | |
| =1,5 → postać kanoniczna f(x)=(x−1,5)2−1,25 |
| 2a | |
dla m<−1,25 brak rozwiązań
m=−1,25 dwa rozwiązania
−1,25<m<−1 cztery rozwiązania
m=−1 trzy rozwiązania
m>−1 dwa rozwiązania
26 kwi 23:59