Basia:
na osi OX y=0
czyli
5+e
x=0
e
x=−5
niemożliwe, nie ma punktów wspólnych z osią OX
na osi OY x=0
f(0) = 5+e
0=5+1=6
P(0,6)
D=R
nie ma asymptot pionowych
lim
x→+∞ f(x) = lim
x→+∞ (5+e
x) =5+(+
∞)=+
∞
lim
x→−∞ f(x) = lim
x→−∞ (5+e
x) = 5+0=5
y=5 jest asymptotą poziomą lewostronną
| | 5+ex | | +∞ | |
limx→+∞ U{f(x)}{x) = limx→+∞ |
| = |
| = (tw.de l'Hospitala) |
| | x | | +∞ | |
nie ma kierunku asymptotycznego prawostronnego
| | 5+ex | | 5+0 | |
limx→−∞ U{f(x)}{x) = limx→−∞ |
| = |
| =0 |
| | x | | −∞ | |
nie ma również kierunku asymptotycznego lewostronnego
nie ma asymptot ukośnych