u
debil: | | a6 | | b2 | |
Wykaż, że jeżeli a ⁄= 0 i b ⁄= 0 , to a4+b4≤ |
| + |
| |
| | b2 | | a2 | |
a
8+b
8−a
6b
2−a
2b
6≥0
nie wiem co dalej
26 kwi 20:56
26 kwi 20:58
debil: tak, wiem
ale szukam czegos innego (o ile istnieje)
26 kwi 21:02
Mila:
Nie wiem, czy to różni się wiele?
L=a8+b8−a6b2−a2b6=
a2*(a6−b6)+b2*(b6−a6)=
=a2*(a6−b6)−b2*(a6−b6)=
=(a6−b6)*(a2−b2)=
=(a3−b3)*(a3+b3)*(a−b)*(a+b)=
=(a−b)*(a2+ab+b2)*(a+b)*(a2−ab+b2)*(a−b)*(a+b)=
=(a−b)2*(a+b)2*(a2+ab+b2)*(a2−ab+b2)≥0
wszystkie czynniki nieujemne
równość dla a=b
26 kwi 22:39
debil: no to skoro nie da sie latwiej, to zadanie poza moj poziom intelektualny xd
ale i tak dzieki za pomoc
~debil
26 kwi 23:04
Mila:
A czego nie rozumiesz? Nie znasz wzorów skróconego mnożenia?
26 kwi 23:12
Mila:
Masz pytania to pisz
26 kwi 23:16
debil: znam, ale to nie ma byc gotowiec, a sposob na zrozumienie
a po prostu wiem, ze sam bym nigdy nie wpadl zeby poprowadzic to zadanie akurat w taki sposob
jak ty to zrobilas, za duzo jest mozliwosci, i za duzo z nich konczy sie slepym zaulkiem
a tylko jeden sposob z tego co widze jest poprawny, wylaczenie a2 i b2 i grupowanie
27 kwi 10:03
jc: No to nauczyłeś się czegoś nowego.
Spróbuj wykazać, że a5/b3 + b5/a2 ≥ a2 + b2 dla a,b > 0.
27 kwi 10:15
PW: Czasem w takich zadaniach dostajemy łatwiejszą do udowodnienia zależność po podstawieniu
b = ax, x≥1:
| | a6 | | a6x6 | |
(1) a4+x4a4 ≤ |
| + |
| |
| | a2x2 | | a2 | |
x
2 + x
6 ≤ 1 + x
8, x ≥ 1
x
2 − 1 ≤ x
6(x
2 − 1), x ≥ 1,
a ponieważ x
2−1 ≥ 0, nierówność ta jest prawdziwa − dla x=1 po obu stronach są zera, a dla x
>1 można podzielić obie strony przez dodatnie x
2−1 otrzymując prawdziwą nierówność
1 ≤ x
6, x > 1.
Wniosek: Badana nierówność po podstawieniu b=ax, x ≥ 1, jest równoważna prawdziwej
nierówności (1), jest więc prawdziwa.
Uwaga: Założenie b≥a nie zmienia ogólności dowodu z uwagi na fakt, że zamiana b z a w badanej
nierówności nie zmienia jej kształtu.
27 kwi 10:38
jc: Mała usterka (wpisałem 2 zamiast 3).
a5/b3 + b5/a3 ≥ a2 + b2, a,b>0
27 kwi 10:58