matura
unik: Trójkąt równoboczny ABC o boku a wpisano w okrąg. Na łuku BC wybrano punkt
D tak, że proste AB i CD przecinają się w punkcie E i |BE| = 2a. Obliczyć pole S
czworokąta ABCD i wykazać, że S =0,25*√3(BD+CD)2
26 kwi 20:47
Eta:

Czworokąt ABCD opisany na okręgu to <CDB=120
o
P(ABCD)=S=P(ABC)+P(CBD)
| | a2√3 | | 1 | | √3 | |
P(ABC)= |
| i P(CBD)= |
| *|CD|*|BD|*sin120o = |
| |CD|*|BD| |
| | 4 | | 2 | | 4 | |
z tw. cosinusów w ΔCBD
a
2=|CD|
2+|BD|
2−2|CD|*|BD|*cos120
o
a
2=|CD|
2+BD|
2+|CD|*|BD|
| | √3 | |
S= |
| (|CD|2+2|CD|*|BD|+|BD|2) |
| | 4 | |
==================
27 kwi 00:36
Eta:
Poprawiam zapis : czworokąt ABCD jest oczywiście
wpisany w okrąg
27 kwi 00:46